Lunch w pracy

Impreza firmowa to niepowtarzalna okazja, aby poprawić relacje z obecnymi i potencjalnymi klientami, partnerami i pracownikami. Samo wydarzenie charakteryzuje się niezrównanym wyrafinowaniem. Niezależnie, czy chodzi o zabawę, czy wydarzenie biznesowe, należy zadbać o najwyższą jakość.

Przy planowaniu imprezy firmowej, powinniśmy zwrócić uwagę na dobrą firmę cateringową. Warto zwrócić uwagę na kilka zasadniczych kwestii.

Elastyczność w wyborze menu

Firma cateringowa powinna nas cierpliwie wysłuchać. Musi być zainteresowana naszymi konkretnymi potrzebami. Na rynku funkcjonuje obecnie wiele firm cateringowych. Doświadczenie powinno być jednym z zasadniczych kryteriów. Jeśli ograniczenia budżetowe nie pozwalają nam wybrać doświadczonego dostawcy, sprawdźmy, jakie menu oferuje.

Każda firma cateringowa ma standardowe menu. Dobra firma będzie też gotowa na przyjęcie spersonalizowanego menu. Idealny dostawcy musi być zainteresowany wysłuchaniem specjalnych próśb. Powinien optymistycznie podchodzić do naszych życzeń. Łatwo możemy znaleźć unikalne przepisy w Internecie.

Próbna degustacja

Próbna degustacja może pomóc w wyborze najlepszej firmy cateringowej. Każda firma, która profesjonalnie podchodzi do zlecenia, zaproponuje taką możliwość. Trzeba wypróbować każde danie, zanim umieścimy je w menu.

Na pozór może się wydawać, że jest to kłopot dla firmy cateringowej. Jednak pyszna, zdrowa żywność i skosztowanie na próbę różnych potraw to prawo klienta.

Jasna umowa

Umowa powinna zawierać warunki, cennik itp. Nie wahajmy się poprosić o pomoc adwokata, jeśli mamy jakieś wątpliwości. Nawet małe szczegóły, takie jak, kto zabiera resztki lub dodatkowe usługi, muszą być sporządzone w formie pisemnej.

Stres w pracy

Stres jest częstym czynnikiem, który prowadzi do wyboru niezdrowego jedzenia i przyrostu wagi. Często, gdy się denerwujemy, wybieramy coś słodkiego i niezdrowego lub z automatu. Lepiej wybrać dobry catering dla firm.

Podstawowe porady

Nie opuszczajmy śniadania. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, dlaczego nie jemy śniadania. Biorąc pod uwagę wydajność i energię w pracy, warto zjeść małe, syte śniadanie.

Trzymajmy zdrowe przekąski w szufladzie. Świetnym pomysłem są orzechy i nasiona. Jeśli mamy lodówkę w pracy, możemy wybrać warzywa i owoce, jogurty. Wiele osób wybiera batoniki proteinowe i zbożowe. Jednak mogą zawierać dużo kalorii i cukru, dlatego wielu dietetyków je odradza.

Unikajmy pomijania posiłków. Kiedy je omijamy, nasz poziom cukru we krwi może się podnieść. Nieprawidłowa kontrola cukru może prowadzić do osłabienia i braku energii. Pomijanie posiłków może też przyczyniać się do niekontrolowanego głodu i przejadania się.

Starajmy się nie jeść przy biurku. Lepiej zjeść w spokojnym miejscu. Wtedy jedzenie sprawi nam więcej przyjemności. Będziemy też mogli lepiej zaplanować posiłki. Zaczniemy zwracać uwagę na to, co jemy. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego co je, tak bardzo są pochłonięci pracą.

Odchudzanie w pracy

Odchudzanie może być sporym wyzwaniem dla pracowników biurowych.

Śniadanie: Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dzięki niemu będziemy mieć energię na cały dzień. Organizm lepiej przystosowuje się też do wchłaniania składników odżywczych. Dlatego też brak śniadania może prowadzić do przyrostu masy ciała. Warto pomyśleć o idealnym połączeniu węglowodanów, białek, tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów.

II śniadanie Większość osób o tej porze dnia zaczyna się robić głodna. Około południa nasz organizm całkowicie strawił śniadanie. Możemy wybrać zdrowe przekąski, np. miskę owoców, garść orzechów, warzywa i bananowe smoothie.

Lunch: To właśnie wtedy nasz metabolizm zaczyna spowalniać. Dlatego musimy zjeść dobry lunch. Nie może powodować senności i prowadzić do niepotrzebnych zachcianek.

Obiad w pracy: Znów zaczynamy być głodni. Nasz poziom energii dramatycznie spada i nie mamy chęci do pracy. Zwróćmy uwagę na to, jakie przekąski wybieramy. Wybór zdrowych i lekkich opcji jest niezwykle ważny, jeśli chcemy schudnąć. Możemy wybrać sałatkę z kiełkami, sałatkę z ciecierzycy, garść suszonych owoców, niskotłuszczowy jogurt.

Ważne wskazówki dietetyczne dla pracowników biurowych

Przede wszystkim unikajmy niezdrowych przekąsek. Ograniczmy skrobię, którą znajdziemy w makaronie, ryżu i pieczywie.

Jeśli decydujemy się na catering dla firm, zwróćmy uwagę na jakość posiłków. Powinno być świeże i pyszne. Musi zaspokajać nasze kubki smakowe. Menu możemy dostosować do naszych upodobań i preferencji. Pamiętajmy też o właściwych proporcjach.

Picie wody jest również warto ważne. Butelka wody na biurku jest absolutnie konieczna. Upewnijmy się, że pijemy kilka dużych łyków przed i po każdym posiłku. Pijmy ją co jakiś czas przez cały dzień. Woda nie ma kalorii. Dzięki niej będziemy pełni energii przez cały dzień. Jest szczególnie ważna dla osób, które pracują w klimatyzowanych pomieszczeniach. Ich skóra jest pozbawiona wilgoci i dlatego musi być właściwie nawodniona. Unikajmy napojów zawierających kofeinę, napojów gazowanych i energetycznych, kalorycznych soków i latte. Zamiast tego wybierajmy czystą wodę, czarną kawę lub zieloną herbatę.