
Dobry catering na imprezę firmową – organizacja przyjęcia firmowego, zwłaszcza dla dużych firm, może sprawić wiele kłopotów. Najtrudniejsze w organizacji są przyjęcia pracownicze, które związane są z ważnymi dla firmy jubileuszami. W takich przypadkach wybór odpowiedniej firmy cateringowej jest bardzo ważny. Jednak na co dokładnie zwrócić uwagę? Czy firma cateringowa zajmie się organizacja całej imprezy czy może tylko dowozem posiłków? Czy możemy wybrać każde danie czy mamy się trzymać jakiś konkretnych wyznaczników? O tym wszystkim poniżej.
Catering dla firm na przyjęcie
Na samym początku należy zaznaczyć, że wybór konkretnej firmy cateringowej powinien być uzależniony od rodzaju okazji. Jeśli jest to przyjęcie związane pozytywnie zakończoną, ważną i stresującą dla wszystkich pracowników transakcją, impreza może być bardziej swobodna i tak samo catering. Na takim przyjęciu sprawdzi się firma cateringowa oferująca duży wybór ciekawych przekąsek. Zorganizować możemy szwedzki stół i dzięki temu nie będzie potrzebna dodatkowa obsługa. Natomiast jeśli planujemy przyjęcie z okazji ważnego wydarzenia, takiego jak jubileusz firmy i zapraszamy na niego dyrektorów z różnych oddziałów firmy oraz pracowników wraz z osobami towarzyszącymi, warto poszukać firmy, która poza usługami cateringowymi zajmuje się również profesjonalną obsługą przyjęć, wraz z przygotowaniem dekoracji. To zdejmie z nas obowiązkiem szukania innych usługodawców zajmujących się wystrojem czy wynajmujących profesjonalną obsługę.
Wybór firmy cateringowej powinien być uzależniony również od wielkości danej imprezy. Jeśli w naszej firmie pracuje kilkaset osób, powinniśmy wybrać firmę, która jest w stanie obsłużyć tak dużą ilość gości. Znalezienie takiej firmy cateringowej nie jest wcale prosta. Na rynku jest ich wiele, ale większość to niewielkie przedsiębiorstwa lub restauracje, które dodatkowo prowadzą usługi cateringowe i nie zawsze są w stanie zająć się większą ilością zamówień. Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie agencji eventowej, która współpracuje z firmami cateringowymi i ma możliwość, w zależności od potrzeb, dobierać ilość pracowników do konkretnych zleceń.
Catering dla firm na przyjęcie – menu

Różne firmy cateringowe posiadają różne wyznaczniki dotyczące menu, choć wiele z nich jest dość elastyczna w kwestii konkretnych potraw. Na samym początku musimy określić, czy nasze przyjęcie będzie mieć pewien cateringowy motyw przewodni, np. kuchnie francuską lub włoską czy może potrawy będę bardziej różnorodne. Warto pamiętać, że nawet wtedy, gdy decydujemy się na potrawy związane z konkretną kuchnią, warto wziąć pod uwagę preferencje gości, zwłaszcza w kwestii alergii żywieniowych. Dodatkowo dla bezpieczeństwa, zawsze powinniśmy przewidzieć, że niektórzy z gości nie jedzą mięsa i powinny mieć możliwość wybrania wegetariańskiego lub wegańskiego dania. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wcześniejsze zapytanie wszystkich gości o ich preferencje, ale nie zawsze mamy taką możliwość, więc warto mieć jakiś plan awaryjny w razie problemów. Nie możemy również zapomnieć o dzieciach. Jeśli na przyjęciu firmowym pojawią się pracownicy wraz z dziećmi, powinniśmy dla nich przygotować odrębne menu.
Jeżeli mamy problem z wyborem tego, co znajdzie się na stole na przyjęciu, warto poprosić o możliwość konsultacji z pracownikami danej firmy cateringowej oraz o degustacje dań (większość firm oferuje taką możliwość). Z pewnością pracownicy będą w stanie pomóc przy wyborze dań, ich ilości oraz ilości przekąsek, ciast czy słodyczy. Ze względu na to, że wybór menu zajmuje bardzo dużo czasu, a często zdarza się tak, że niektóre informacje, np. o alergiach gości, trafiają do nas z opóźnieniem, warto cateringiem zainteresować się dużo wcześniej przed przyjęciem, tak, aby mieć czas na modyfikacje bez poniesienia dodatkowych kosztów.
W kwestii ceny i kosztów cateringu, na samym początku powinniśmy ustalić szacowany koszt posiłku dla jednej osoby i od razu podać go pracownikom danej firmy cateringowej. Dobór menu będzie podporządkowany tej wartości. Warto pamiętać, że nie powinniśmy przesadzać z oszczędnością na jedzeniu, jeśli zamierzamy zorganizować poważną imprezę. Jeśli nie możemy sobie pozwolić na duże wydatki, lepiej przeznaczyć całą kwotę na jeden, porządny posiłek, niż kilka dań ze średniej półki.
Catering dla firm na przyjęcie – alkohol
Warto mieć na uwadze to, że alkohol zawsze znajduje się w osobnej kategorii. Przeważnie alkohol nie jest wliczony w koszt cateringu. Niektóre firmy cateringowe w ogóle nie zajmują się dostawą alkoholu, inne natomiast mogą go dostarczyć, ale z reguły jest to dużo droższa opcja, niż samodzielna zakupienie trunków.
Wiele osób zajmujących się formalnościami związanymi z przyjęciem dla pracowników zapomina o jednej ważnej osobie, a mianowicie o barmanie. Z pewnością część gości będzie preferować drinki, które powinny zostać przygotowane przez profesjonalistę. Większość firm cateringowych nie przewiduje wynajęcia w ramach obsługi barmana.